headlinenieuwtestdef
sgr anvr calamiteitenfonds

Beste reistijd

Wat is de beste reistijd voor Nepal? Hoe is het klimaat? Over het algemeen is het voorjaar of het najaar de beste periode om naar Nepal te reizen.

De allerbeste periode om naar Nepal te gaan is het najaar; het begin van de droge tijd: oktober en november. Dit is dan ook het hoogseizoen in Nepal. Het is dan het droge seizoen, de regentijd is net achter de rug en de vlaktes en bergen zijn groen en fris, Nepal op zijn best! Dit is de ideale tijd om een trekking door de Himalaya te maken: de lucht is schoon en fris, de Himalaya uitzichten zijn perfect en de temperatuur is aangenaam (niet te heet en niet te koud). De oogsttijd breekt aan en er worden verschillende belangrijke, culturele (en vooral kleurrijke) festivals gehouden. Een andere mooie periode om naar Nepal te gaan is in december en januari, maar let op, het kan dan erg koud zijn in de bergen, vooral ’s nachts. Maar overdag, zodra de zon schijnt, warmt het op!
De droge tijd loopt door tot in het voorjaar. In februari en maart wordt het minder koud, en het is vaak helder, dit is dan ook een goede periode om Nepal te bezoeken, maar het kan dan wel warm worden. Vooral aan het einde van de droge tijd, in maart en april, kan het erg warm worden, en deze toenemende warmte zorgt dan voor meer wolken, wat het zicht op de bergen vermindert.
Vanaf 
april of mei breekt de regentijd aan die tot ongeveer eind september duurt. In deze periode (mei tot september) is het regentijd in Nepal, het erg vochtig, het regent vaak, en de paden kunnen glibberig of zelf ontoegankelijk zijn. Veel trekkings kunnen in de zomermaanden niet worden gemaakt!

 

 

het klimaat per regio

het laagland: Chitwan
Hier kun je in principe het hele jaar reizen, maar in de zomermaanden kan het hier heel erg warm worden. Ook regent het veel in de zomermaanden.  Eigenlijk zijn de wintermaanden beter, het is minder nat en minder heet.

Kathmandu en omgeving
In Kathmandu en in de Kathmandu vallei wordt het in de zomermaanden niet warmer dan  25 tot 30 graden, en in de wintermaanden is de maximumtemperatuur zo’n 20 graden. het wordt ’s nachts dan wel koud maar het vriest meestal net niet of net wel.
in de bergen
Als je een trekking in de bergen wilt maken is het klimaat erg belangrijk! Als je hoog de bergen ingaat, zijn er stukken (boven 4000 m.) waar het altijd vriest en de bergen bedekt zijn met sneeuw.  Overdag, als de zon schijnt, is het dan wel aangenaam, maar ’s nachts wordt het erg, erg koud.  In het voorjaar en najaar, de beste periode om een trekking te maken, is het overdag meestal lekker weer en dalen de nachttemperaturen niet zo snel.

 

Reisvoorstel aanvragen
close slider